Wat voor soorten laminaat zijn er?

Posted By on 10 april 2017

Een laminaatvloer bestaat uit een allemaal losse planken, die aan elkaar kunnen worden gelegd met een kliksysteem of met lijm vast kan worden gemaakt aan elkaar. Een laminaat is gemaakt uit vier lagen. De onderstaande laag bestaat uit kunststof (melamine), een laag van geperste houtvezels, een laagje printpapier waarop de structuur van je laminaat is afgedrukt en de bovenste laag is een kunststof toplaag. Hierin zit ook vaak het verschil tussen een goedkope laminaat en een dure laminaat. Een dure laminaat heeft een dikkere toplaag waardoor het minder snel slijt. Je kunt het kwaliteit van een laminaat terug vinden op het artikel. Er word gebruikt gemaakt van nummer tussen de 21 en 34. Nummer 21 is handig voor weinig gebruik en nummer 34 voor zeer intensieve commercieel gebruik.

pvcvloer

Vlakke laminaat vloer

Een vlakke laminaat houdt eigenlijk in dat er geen groeven tussen de planken zitten. Zo krijg je een vloer wat een gladde vlakke uitstraling heeft. Heeft ook als voordeel dat het over algemeen goedkoper is dan laminaat met groeven.

V-groeve laminaat

Een v-groef houdt in dat de groeven tussen de planken zichtbaar zijn. Heeft het een extra functie? Nee, eigenlijk is het meer een smaak kwestie. Enige nadeel hierbij is dat er makkelijker vuil tussen kan komen te zitten. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met een parketborstel of gewoon af en toe stofzuigen.

PVC-vloeren

PVC vloeren lijken heel erg op zeil, het is namelijk ook van dun materiaal en erg soepel. Het verschil met zeil is dat het van kleine stroken zijn. PVC stroken zijn alleen veel dunner en makkelijker aan te leggen. Gewoon hout laminaat zorgt ook meer voor geluidoverlast omdat het zwevend word neergelegd en dus kan zorgen voor extra geluid bij contact. Bij PVC-vloeren zit het direct op de vloer en geeft het amper geluid af. Heb je een vloerverwarming dan kan een PVC-vloer effectiever zijn om warmte door te laten. Wil je zelf een vloer leggen dan is werken met PVC veel makkelijker je kan namelijk moeilijke stukken met een Stanley mes of schaar aanpassen. Met een laminaatvloer moet je het gaan zagen.

About the author

Comments

Leave a Reply